Be Green

FIETS JE DUURZAAM!

Fietsen is snel, fietsen is goedkoop, fietsen is goed voor je gezondheid en ook nog eens heel erg duurzaam! De fiets staat met stip op nummer 1 van de meest duurzame vervoersmiddelen. Het kost weinig grondstoffen en energie om een fiets te maken. Je verbruikt geen brandstof en stoot dus ook geen schadelijke gassen uit. Bovendien gaat een fiets erg lang mee. Wij snappen wel waarom steeds meer mensen de auto laten staan en op de fiets stappen!
In Nederland zorgen 5 miljoen fietsers er dagelijks voor dat er 7.000 ton minder CO2 uitstoot is. Meer fietsen betekent niet alleen minder uitlaatgassen en minder brandstofverbruik, maar ook minder (auto)wegen, minder geluids- en verkeershinder en minder ruimte die in beslag wordt genomen voor parkeergelegenheid. Kortom minder aantasting van de natuur.
Als je er dagelijks voor kiest om de auto te laten staan en in totaal 30 kilometer fietst van en naar je werk, bespaar je jaarlijks tussen de 800 en 1.100 euro brandstof. Je zorgt daarnaast ook nog eens voor gemiddeld 1.050 kg minder CO2 uitstoot per jaar. Een win-winsituatie voor mens en natuur!

Goede concurrent voor auto
Uit onderzoek blijkt dat mensen makkelijker de fiets pakken als hij elektrisch is. Ook leg je makkelijker langere afstanden af. Op afstanden tot 10 en zelfs 20 kilometer is de elektrische fiets daarmee een prima alternatief voor de auto. Een ritje naar de supermarkt of de sportvelden gaat vaak even snel, zo niet sneller met de elektrische fiets. Maar je kunt er ook mee naar je werk. De gemiddelde afstand naar het werk in Nederland is 23 kilometer. Als je minder dan 23 kilometer van je werk woont, kun je met de elektrische fiets binnen een uur op je werk zijn en met een speed pedelec nog sneller. Een ander voordeel is dat je geen last hebt van files en eventuele parkeerproblemen. Daarbij is bewegen goed voor de gezondheid.

De afstand die je met een E-Bike kunt afleggen hangt af van het vermogen van de accu (wattuur) en hoe je meetrapt. Gemiddeld haal je ongeveer 90 kilometer op een volle accu (300 wattuur) als je goed meetrapt. Trap je minder hard mee of rij je op de hoogste stand, dan is je actieradius een stuk lager. Snelle E-Bikes komen minder ver op een volle accu, zo’n 40 tot 60 kilometer. Let bij de aankoop van een nieuwe elektrische fiets dus goed op hoeveel wattuur de accu levert en welke afstanden je ermee gaat afleggen.
Hoe hoger de Wh-waarde van de accu, hoe verder je komt.

Accuvermogen Afstand in powerstand in Ecostand
300 Wh 40 km 90 km
450 Wh 60 km 135 km
600 Wh 80 km 180 km
Op basis van gegevens van de Fietsersbond. De afstanden zijn gemeten bij matige inspanning en een snelheid van 25 km/uur. Buitentemperatuur 7 graden, windkracht 4 en route met helling door een flink viaduct. De accu is sneller leeg bij tegenwind, hellingen en koud weer.

Fietsoplaadpunten 
Om je fiets weer op te laden is er een uitgebreid netwerk van openbare fietsoplaadpunten in Nederland. Als je accu onverhoopt leeg raakt, kun je op deze plekken je fiets opladen. Heb je geen tijd om hierop te wachten, dan moet je verder op eigen kracht.
Tips: zo gaat de accu langer mee
De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Je kunt langer met je accu doen en langere afstanden afleggen door je accu goed te gebruiken. Dit zijn gebruikstips voor je accu:
• Vooral de eerste oplaadbeurten van de accu zijn belangrijk. Na een keer of 5 opladen en weer ontladen krijgen de batterijen hun maximale kracht. Laadt de accu dus zeker tijdens de eerste laadbeurten helemaal op.
• Begin met fietsen in een lage versnelling en schakel pas als je op snelheid bent door naar een hogere versnelling. Zo belast je de accu minder. Je fietst zo langer zonder dat tussentijds opladen nodig is.
• Gebruik je de elektrische fiets een paar maanden niet? Bewaar de accu dan op een droge en koele plaats, en laad hem eens in de 2 maanden vol.

De oplaadtijd hangt af van het vermogen en het gebruik. Via een gewoon stopcontact duurt opladen tussen 2 en 8 uur. Met een snellader kun je de accu in 2 uur helemaal opladen, maar verbruik je ook meer stroom. Doe dit niet te vaak, want bij regelmatig gebruik kan de levensduur van de accu minder worden.

Speed pedelec: snel en comfortabel naar je werk

Een speedpedelec is een supersnelle elektrische fiets waarmee je 45 km per uur kan. Superhandig als je wat verder van je werk woont en toch wilt fietsen, maar niet zwetend op je werk wilt komen. Veel speed pedelecers vinden de fiets een uitkomst en zeggen dat ze anders met de auto zouden zijn gegaan.
Er zijn wel een paar extra regels die voor gewone fietsen en e-bikes niet gelden, echter wel voor een Speed Pedelec.

Rijbewijs en WA-verzekering
Een speed pedelec is officieel een bromfiets. Je moet er dus minimaal 16 jaar voor zijn en een bromfietsrijbewijs (AM) hebben. Handig om te weten: met een auto- of motorrijbewijs (rijbewijs B of A) mag je ook op een brommer rijden. Dat zie je aan de letters AM op je rijbewijs.
De speedpedelec heeft een gele kentekenplaat. Het kenteken moet je op jouw naam laten zetten, dat kost ongeveer 100 euro. En je moet een WA-verzekering hebben voor je met de fiets de weg op gaat.
Verkeersregels: op het fietspad of niet?
Een speed pedelec mag alleen op fietspaden waar ook brommers mogen rijden. Is het fietspad verboden voor bromfietsen? Dan mag je er ook niet met je speedpedelec op. Verder gelden de volgende maximum snelheden:
• Op de weg mag je maximaal 45 km/uur.
• Op het bromfietspad buiten de bebouwde kom mag je 40 km/uur.
• Op het bromfietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/uur.
Bekijk alle verkeersregels voor de speed pedelec op de website van de rijksoverheid.

Fietsen naar je werk: snelfietsroutes
Omdat steeds meer mensen met een elektrische fiets naar hun werk komen zie je steeds meer snelfietsroutes. Snelfietsroutes zijn bredere en comfortabele fietsroutes tussen steden en plaatsen waar veel forenzen wonen. Ze zorgen ervoor dat je op de fiets makkelijker, sneller en veiliger op je werk komt. Op snelfietsroutes heb je geen stoplichten en heb je altijd voorrang. Bekijk of jij via een fietssnelweg naar je werk kunt of gebruik de routeplanner van de Fietsersbond.

Meer informatie
• Op Fietsoplaadpunten.nl vind je een overzicht van de vele honderden oplaadpunten.
• De Fietsersbond heeft een dossier over elektrische fietsen.
Op steeds meer recreatieve routes kun je jouw elektrische tweewieler opladen. Zo heeft Natuurmonumenten een aantal oplaadpunten voor elektrische fietsen.

E-BIKEADVENTURE

Wij zijn E-BikeAdventure. Gedreven en staan voor passie, service en vakmanschap. Kom gerust eens langs om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen, we schenken koffie van verse bonen of thee.

Hulp nodig?

Ons serviceteam staat
voor je klaar!

+31 6 81296525

+31 6 53353309

Noordeind 4
7815 PA Emmen

OPENINGSTIJDEN

DI t/m ZA

van 9.00 – 17.00

ZO - MA

gesloten